0614637030 info@energea.nl

Be fit! – een gezonde lifestyle

Be fit! – een gezonde lifestyle

Het probleem / de klacht

Herken jij je in onderstaande situaties?

  • Je hebt een drukke en veeleisende job?
  • Je voelt je vaak vermoeid?
  • Je hebt moeite met je concentratie, vooral om die gedurende de dag vast te houden?
  • Je wilt wel beginnen met bewegen en gezond eten, en hebt de outfit al aangeschaft en de havermout klaar staan, maar je hebt er gewoon de fut niet voor..?
  • Je kan moeilijk ontspannen en zit veel ‘in je hoofd’?
  • Je bent vaker prikkelbaar dan je lief is?
  • Je bent minder productief dan je graag zou willen?

Waarschijnlijk zijn er wel een aantal situaties waarin jij jezelf herkent. En heb je het voornemen hier verandering in te willen brengen, alleen vind je het lastig hoe te beginnen en vol te houden. In deze korte paper willen wij je graag een praktische en effectieve voorzet geven, waarmee jij jouw vitaliteit verder kan verbeteren.

Er wordt veel gezegd en geschreven over vitaliteit..
Maar daar is dan ook wel aanleiding voor!

We zitten steeds meer, ervaren veelal een overload aan prikkels, eten vaak niet gezond en krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met chronische aandoeningen als bijvoorbeeld obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Hoe kunnen wij er nu zelf aan bijdragen dat we onze gezondheid zo lang mogelijk goed houden en daarmee langer en vitaler kunnen blijven doen wat we het liefste doen?

Het zorgmodel, “er wordt voor je gezorgd”, is inmiddels achterhaald. Van de ondernemer, werknemer, burger en patiënt wordt steeds meer een pro-actieve en verantwoordelijke houding verwacht, ook omdat de zorgkosten de pan uit rijzen. De tendens is van curatief (achteraf herstellen van) naar preventief (voorkomen van).

Omdat er van de 21e eeuwse mens veel eigen initiatief wordt verwacht, is het fijn als er in eenvoudige en dus laagdrempelige taal wordt uitgelegd hoe je nu snel en simpel gezondheidsvoordelen kunt realiseren met een gezonde(re) lifestyle. Niets zo frustrerend en demotiverend als plannen (me fitter voelen, meer bewegen, afvallen etc.) die je wilt realiseren, maar waar je praktisch gezien gewoon niet aan toe komt door drukte en gebrek aan overzicht..

Dit artikel is bedoeld voor de actieve werkende mens / ondernemer, die veel aan haar/zijn hoofd heeft en daarom nauwelijks tijd vindt om zich te verdiepen in deze materie, laat staan om tijd vrij te maken om écht voor de wat langere termijn te investeren in haar/zijn vitaliteit.

Korte krachtige tips en tools om snel resultaat te bereiken in kleine stappen op weg naar gezondheidswinst.

De aanpak

Mentaal / geestelijk
Bij piekeren en repeterende gedachten:

  • Schrijf op wat je dwars zit en selecteer waar je invloed op hebt. Loslaten waar je geen invloed op hebt c.q. bepalen hoe een ander je kan helpen hierbij.
  • Ga een stuk wandelen en ervaar dat je, zonder extra moeite te doen, minder dwingende gedachten hebt en dat je prioriteiten hebt gesteld. Begin met 5 min en bouw het uit naar ongeveer een half uur per dag. Stel jezelf de vraag als je het niet kan opbrengen in het begin; wat kost het mij als ik dit niet doe? Gemoedsrust, gezondheid, geld, relatie? Dat helpt om in beweging te komen.
  • Formuleer tenslotte je doelstelling positief: “wat levert het mij op?”
  • Neem een valeriaan tabletje voor het slapen gaan: puur natuur en niet verslavend. Wees niet te streng voor jezelf: er komt genoeg op je af, je hebt het druk en vraagt veel van jezelf, je hebt een goede nachtrust hard nodig. Daar kan je soms best wat ondersteuning bij gebruiken.
  • Vermijd te veel tv kijken en tablet/smartphone tuurgedrag.:
  • Als zgn. ‘blue face’ beroof jij jezelf hiermee van een ontspannen basishouding. Rantsoeneer jezelf in het gebruik hiervan. Maak een afspraak met jezelf: “vanaf vandaag maximaal ..x.. uur tv en computer gebruik (inclusief smartphone!!)”

Als je somber bent:

  • Ook dan geldt: ga een stuk wandelen. Echt het beste medicijn. Frisse lucht en even in een andere omgeving zijn (liefst groen) helpt je om de wereld weer letterlijk in een ander daglicht te kunnen zien.
  • Blijf er niet mee rondlopen en praat erover. Als je somberheid zich vastzet heb je namelijk een groter probleem… Je huisarts beschikt bijvoorbeeld over een vrij toegankelijke praktijk assistent, bij wie je jouw verhaal kwijt kunt. Laagdrempelig en vaak snel ook.

Lichamelijk
Bij vermoeidheid

  • Vooral krachtoefeningen zorgen voor meer energie, omdat je spiermassa opbouwt. Spieren zijn de fabriekjes voor je energieproductie. Begin met een rustige opbouw, mar blijf jezelf uitdagen. Het doelen stellen op zichzelf zet je al op scherp en in de benodigde mindset.
  • Moeite met inslapen en/of doorslapen.
    Dit heeft vaak met een verhoogd cortisol gehalte te maken. Dat betekent dat je stressniveau wat te hoog is. Zorg ervoor dat je ’s avonds niet te veel mentale activiteiten meer verricht en dat je tenminste een half uur tot een uur voor het slapen gaan geen tv meer kijkt of andere ‘schermactiviteiten’ doet. Pak een boek, doe wat ontspanningsoefeningen of neem een warme douche. Ook alcohol zorgt ervoor dat het doorslapen minder goed gaat.
  • Overdrijf niet met lichamelijke inspanning. Met name ’s avonds trainen zorgt ook voor een onrustiger slaap door een toename van cortisol in het bloed. Een stevige wandeling gedurende de dag, bijvoorbeeld als lunchwandeling, ontstresst niet alleen, maar zorgt ook voor een fijn gevoel en voor rustiger gedachten en een ontspannen lichaam. Dat helpt met slapen. Wil je jouw schema van hardlopen opbouwen, start dan rustig en bij voorkeur overdag als het licht is. Ga niet over je grens.
  • Er zijn ook diverse quick wins. Zo zijn er supplementen die jou ondersteunen om je fitter en energieker te voelen. Supplementen met bewezen voordelen zijn magnesium, d-ribose en het BCAA-aminozuren complex. Deze zorgen resp. voor meer ontspanning, meer energie en meer voeding voor je spieropbouw. Een goede ondersteuning die het je wat makkelijker maakt om goed voor jezelf te zorgen.
  • Ten slotte: heb plezier in de dingen die je doet. Skip zoveel mogelijk de zaken die je met tegenzin doet en die je energie kosten en zoek de fijne zaken en mensen bewust en pro-actief op.

Wij wensen je veel vitaliteit toe.